Tekort aan schildkliermedicijn Thyrax Duotab

Vanaf februari 2016 ontstaat er een tekort aan het schildkliergeneesmiddel Thyrax Duotab van 0.025 mg. Wij snappen dat dit tot onrust leidt onder gebruikers van dit geneesmiddel. Gelukkig is er inmiddels een alternatief beschikbaar. U leest er meer over in het persbericht van de KNMP, de beroepsgroep van Nederlandse apotheken. Wij hebben de veelgestelde vragen en antwoorden hieronder voor u op een rij gezet.

Veelgestelde vragen 

​Thyrax Duotab 0,025 mg (RVG 09334), vanaf februari 2016.
​De Thyrax Duotab tabletten met de sterktes 0,100 mg (RVG 08389) en 0,150 mg (RVG 13683) zijn op voorraad tot medio 2016.
​Het bedrijf Aspen Pharma Trading verplaatst haar productielocatie. Thyrax Duotab wordt niet meer geproduceerd op de oude locatie. Op de nieuwe locatie zijn productieproblemen waardoor het medicijn daar nog niet gemaakt kan worden.
Bij de overgang naar de nieuwe productielocatie moet een bedrijf altijd eerst aantonen dat de kwaliteit van het middel gelijk is aan de kwaliteit van het middel dat op de oude locatie werd geproduceerd. De kwaliteitsverschillen zijn nu nog te groot, dus moet het productieproces verder verbeterd worden. Het bedrijf heeft laten weten dat de voorraad van de 0,025 mg Thyrax bijna op is.
​Dat hangt af van hoe lang het bedrijf nodig heeft om het productieproces aan te passen. In elk geval een half jaar, misschien langer. Daarom moet u een ander merk medicijn gaan gebruiken.
 • Stop niet zelf met het gebruik van Thyrax Duotab. Overleg altijd eerst met uw behandelend arts.
 • Bij het aanvragen van een nieuw recept Thyrax Duotab 0,025 mg bij uw (huis)arts krijgt u een recept voor een ander merk medicijn met levothyroxine.
 • Bij het ophalen van uw herhaalrecept Thyrax Duotab 0,025 mg in de apotheek, krijgt u een ander merk medicijn geneesmiddel met levothyroxine.
 • Zes weken nadat u het nieuwe merk medicijn gebruikt, moet de schildklierfunctie gecontroleerd worden. Neem voor deze controle contact op met uw behandelend arts.
 • Bij kinderen, zwangere vrouwen en patiënten die eerder moeilijk ingesteld konden worden, kan het nodig zijn de schildklierfunctie vaker te controleren.
 • Het is mogelijk dat de dosering van het nieuwe medicijn na controle aangepast moet worden.
 • Gebruikt u Thyrax Duotab 0,025 mg samen met 0,100 mg of 0,150 mg? Dan wordt u voor alle sterktes over gezet naar een ander medicijn met levothyroxine.

 

​De werkzame stof in Thyrax Duotab is levothyroxine. In Nederland zijn verschillende geneesmiddelen met levothyroxine geregistreerd. Dit zijn Thyrax, Eltroxin, Euthyrox, Levothyroxinenatrium Teva en Levothyroxine Nycomed.
Nederlandse apotheken volgen het beleid dat de apothekers via hun beroepsgroep KNMP en de Inspectie voor de Gezondheidszorg hebben gekregen. Dit betekent dat wij de Franse variant (Levothyrox) van Euthyrox volledig gaan vergoeden. De Nederlandse en Franse variant zijn identiek. In de Franse verpakking zitten 30 tabletten. Bij de apotheek is een Nederlandse bijsluiter beschikbaar. Overlegt u hierover dus met uw apotheker. Voor de Franse Euthyrox® hoeft geen machtiging aangevraagd te worden.
​Ja. Als u Thyrax Duotab 0,025 mg gebruikt samen met de 0,100 mg of 0,150 mg, moet u ook overgezet worden naar een ander merk medicijn. Het advies is om niet twee merken schildkliermedicijn samen te gebruiken.
Als u goed bent ingesteld op een schildkliermedicijn, dan is het beter om dat medicijn te blijven gebruiken. Het wisselen naar een ander merk schildkliermedicijn kan zorgen voor klachten. Overleg met uw arts als u hier vragen over heeft.
 • ​Vragen of zorgen over uw gezondheid kunt u stellen aan uw behandelend arts.
 • Voor meer informatie over uw medicatie kunt u terecht bij uw apotheker.
 • Bij vragen over deze situatie kunt u ook bellen met het Landelijk Meldpunt Zorg (www.landelijkmeldpuntzorg.nl) op telefoonnummer: (088) 120 5 020 (lokaal tarief, op werkdagen bereikbaar van 9.00 tot 17.00 uur).
 • Bijwerkingen en gezondheidsklachten na omzetting op een ander medicijn kunt u melden via de website van Bijwerkingencentrum Lareb: www.lareb.nl.

 

​Ja, dit zijn dezelfde tabelltten die u gewend bent te gebruiken.