Zorgtoeslag

De financiële tegemoetkoming van de Belastingdienst

Zorgtoeslag is er om de basisverzekering voor iedereen betaalbaar te houden. Of u in aanmerking komt, is afhankelijk van uw persoonlijke situatie. De Belastingdienst Toeslagen bepaalt de hoogte van de zorgtoeslag op basis van uw inkomen en dat van uw eventuele partner.

Zorgtoeslag aanvragen

Uw zorgtoeslag wordt gebaseerd op de gegevens die de Belastingdienst van u in bezit heeft. Als die gegevens veranderen, dan moet u dat direct aan de Belastingdienst doorgeven.

Heeft u dit jaar zorgtoeslag ontvangen en uw situatie is onveranderd?

Dan ontvangt u het jaar daarop gewoon weer zorgtoeslag. U hoeft dit niet opnieuw aan te vragen.

Heeft u dit kalenderjaar geen zorgtoeslag ontvangen?

En denkt u voor het jaar daarop wel in aanmerking te komen, dan kunt u dat rechtstreeks aanvragen bij de Belastingdienst. U doet dit met het aanvraag- en wijzigingsprogramma huur- en zorgtoeslag. Dit kunt u downloaden via de website van de Belastingdienst. U kunt ook een aanvraagformulier krijgen bij de BelastingTelefoon: 0800-0543.

Heeft u verdere vragen over zorgtoeslag?

Neem dan contact op met de Belastingdienst via telefoonnummer 0800-0543 of ga naar de website van de Belastingdienst.

Belastingaftrek voor ziektekosten en buitengewone uitgaven

Maakt u veel zorgkosten? Of heeft u andere grote uitgaven door bijvoorbeeld invaliditeit, aanpassing woning, ouderdom of bevalling? Dan kunt u in aanmerking komen voor een extra aftrek voor de inkomstenbelasting via de Belastingdienst. Dit heet de 'aftrek voor ziektekosten en buitengewone uitgaven'.

Informatiebrochure 

De Belastingdienst heeft een informatiebrochure gemaakt waarin u kunt lezen op welke kosten dit betrekking heeft. Deze kunt u aanvragen bij de Belastingdienst, telefoonnummer 0800-0543.