Besparingstips eigen risico

​Zo bespaart u op uw eigen risico

Krijgt u zorg uit de basisverzekering? Dan betaalt u de eerste € 385 aan zorgkosten zelf. Dat is het verplicht eigen risico. Wist u dat er manieren zijn om te besparen op uw eigen risico? U heeft soms een keuze, bijvoorbeeld bij het kiezen van een zorgverlener. Wij helpen u graag met informatie en tips hoe u kunt besparen.​ Bespreek de mogelijkheden die wij in de tips geven altijd met uw huisarts, apotheker of specialist. 
​​​​​​​​
​​

Minder vaak medicijnen halen

Haalt u uw medicijnen met ee​n herhaalrecept? Dan betaalt u elke keer voor de kosten van het medicijn en voor de dienstverlening​ van de apotheek. Dit kost gemiddeld € 6 per recept. Medicijnen die u voor langere tijd gebruikt, zoals bloeddrukverlagers en cholesterolverlagers, kunt u vaak voor 3 maanden in een keer ophalen. En de anticonceptiepil zelfs voor een heel jaar. Zo bespaart u niet alleen kosten. Maar hoeft u ook minder vaak naar de apotheek. Bespreek met uw (huis)arts of apotheker uw mogelijkheden.

Zorg bij de huisarts in plaats van het ziekenhuis

Wist u dat de meeste huisartsen ook kleine ingrepen uitvoeren? Denk hierbij aan het verwijderen van een moedervlek, vetbult of verstopte talgklier. Maar ook het plaatsen van een spiraaltje. De behandeling bij de huisarts valt niet onder uw eigen risico. En u hoeft geen afspraak te maken met een specialist. De besparing kan wel oplopen tot meer dan € 200. Bespreek de mogelijkheden met uw huisarts. Voert uw eigen huisarts de ingreep niet uit? Dan kan hij u verwijzen naar een collega huisarts of een specialist.

​​​

Verwacht u in 2019 het eig​en risico op te maken? 
Dan kan het fijn zijn om dit bedrag gespreid te betalen.

Huisartsenpost in plaats van ziekenhuis

Voor hulp buiten de kantooruren van uw huisarts kunt u bij de huisartsenpost terecht. Een bezoek aan de spoedeisende hulp in het ziekenhuis valt onder uw eigen risico, de huisartsenpost niet. Dit scheelt al gauw meer dan € 150. U vindt een huisartsenpost bij u in de buurt op Zorgkaart Nederland. Is er sprake van een levensbedreigende situatie? Dan belt u natuurlijk meteen alarmnummer 112.

Belangrijk om te weten

  • Bespreek de mogelijkheden die wij in de tips geven altijd met uw huisarts, apotheker of specialist.
  • Stel noodzakelijk zorggebruik niet uit en overleg altijd met uw zorgverlener over de mogelijkheden. 
  • Wilt u minder vaak uw medicijnen ophalen? Dan moet het herhaalrecept mogelijk door uw zorgverlener worden aangepast. In sommige gevallen is aanpassing niet mogelijk. Bijvoorbeeld als het in het belang is van uw gezondheid.​
  • Voert uw eigen huisarts de kleine ingreep niet uit? Dan kan hij u verwijzen naar een collega huisarts of specialist.

 ​​​
​​​