Wonen, werken, studeren en reizen

Uw zorgverzekering houden of opzeggen?

U woont in Nederland maar werkt in Duitsland? Gaat u binnenkort een jaar studeren in Spanje? Of wilt u backpacken in Azië? Dan is het goed om even te kijken wat u met uw zorgverzekering moet doen. Houden of opzeggen? Kijk hier welke situatie voor u geldt.

Wonen in het buitenland

​U verliest uw recht op een Nederlandse zorgverzekering. U moet uw zorgverzekering bij ons opzeggen. Verzeker u in het land waar u woont en werkt. ​

Let op!
Bent u collectief verzekerd via uw werk? Dan heeft uw werkgever misschien andere afspraken met ons gemaakt. Informeer daarom eerst bij uw werkgever.

U bent verplicht om een Nederlandse zorgverzekering af te sluiten. Dit kan gewoon bij OZF.

Stopt u met werken in Nederland? Of stopt uw inkomen uit Nederland en blijft u in het buitenland wonen? Dan verliest u uw recht op een Nederlandse zorgverzekering. U moet uw zorgverzekering bij ons opzeggen. Verzeker u in het woonland waar u woont en werkt. 

U en uw eventuele gezinsleden kunnen medische zorg in uw woonland krijgen ten laste van Nederland. U vraagt hiervoor het verdragsformulier S1 bij ons aan. Met dit formulier meldt u zich aan bij een verzekeraar in uw woonland. 
U verliest uw recht op een Nederlandse zorgverzekering. U moet uw zorgverzekering bij ons opzeggen. Verzeker u in uw woonland.

Blijft 1 van de gezinsleden werken in Nederland en verhuist u naar een verdragsland? Het CAK​ weet waar u zich moet verzekeren.
​​​
U blijft recht houden op een Nederlandse zorgverzekering zolang de uitkering loopt. Als de uitkering stopt, moet u uw zorgverzekering bij ons opzeggen. Verzeker uzelf in uw woonland. ​
U verliest uw recht op een Nederlandse zorgverzekering. U moet uw zorgverzekering bij ons opzeggen. Verzeker u in uw woonland. 

Verhuist u naar een verdragsland? Meldt uzelf en uw meeverzekerde gezinsleden dan aan bij het CAK​.
Wij kunnen voor uw situatie het recht op een Nederlandse zorgverzekering bepalen. Neemt u hiervoor contact op met onze Klantenservice. Dat kan telefonisch via (074) 789 0 789 (op werkdagen tussen 8.00 en 17.00 uur) of per e-mail​. ​

 ​Werken in het buitenland

U verliest uw recht op een Nederlandse zorgverzekering. U moet uw zorgverzekering bij ons opzeggen. Verzeker u in het land waar u woont en werkt.

Let op!
Bent u collectief verzekerd via uw werk? Dan heeft uw werkgever misschien andere afspraken met ons gemaakt. Informeer daarom eerst bij uw werkgever.

Wij kunnen niet bepalen of u in Nederland verzekerd moet blijven. Neem contact op met de Sociale Verzekeringsbank (SVB) om duidelijkheid te krijgen over uw verzekeringsstatus en die van uw gezinsleden. 

Als u in Nederland Wlz-verzekerd blijft, bent u verplicht in Nederland een zorgverzekering te hebben. Zo niet, dan verzekert u zich in het land waar u werkt. 
U verliest uw recht op een Nederlandse zorgverzekering. U moet uw zorgverzekering bij ons opzeggen. Verzeker u in het land waar u werkt. Vraag daar naar de dekking in Nederland.
Wij kunnen voor uw situatie het recht op een Nederlandse zorgverzekering bepalen. Neemt u hiervoor contact op met onze Klantenservice. Dat kan telefonisch via (074) 789 0 789 (op werkdagen tussen 8.00 en 17.00 uur) of per e-mail​. ​

Studeren/stage/reizen in het buitenland

Als u ingeschreven blijft bij een Nederlandse gemeente, houdt u recht op een Nederlandse zorgverzekering. Dit geldt ook als u gaat (rond)reizen/backpacken. Check wel of u een reisverzekering nodig heeft.

Schrijft u zich uit bij de gemeente? Vraag dan een Wlz-onderzoek aan bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB) om uw verzekeringsrecht/plicht te controleren. Dit geldt ook als u gaat (rond)reizen/backpacken. Check wel of u een reisverzekering nodig heeft.

Let op: de basisverzekering in Nederland verzekert alleen de kosten voor medische zorg in het buitenland tot het bedrag dat hier in Nederland maximaal vergoed wordt. Krijgt u een ongeval in een land waar de zorg duurder is, dan moet u mogelijk flink bijbetalen. Al vanaf onze laagste aanvullende verzekering​ betalen we de nota van medische spoedzorg in het buitenland volledig.

Zorgtoeslag

Als u uw Nederlandse zorgverzekering houdt, houdt u ook uw recht op zorgtoeslag.

Verzekeringsbewijs

Controleer welk verzekeringsbewijs u nodig heeft in het land waar u naartoe reist.

Vaccinaties

U kunt op de website van het Landelijk Coordinatiecentrum Reizigersvaccinaties controleren of u voor het land dat u gaat bezoeken vaccinaties nodig heeft. Wij vergoeden vaccinaties vanaf de aanvullende verzekering AV Compact als u kiest voor een gecontracteerde zorgverlener.

Download App de Vakantiedokter

Met de Vakantiedokter-app heeft u tijdens uw reis altijd gratis toegang tot medisch advies.

​​​​​
U moet uw zorgverzekering bij ons opzeggen. Als u in het buitenland een arbeidsovereenkomst heeft en loonbelasting betaalt, vervalt het recht op de basisverzekering. Een stagevergoeding wordt ook gezien als inkomen.

Als u twijfelt, kunt u contact opnemen met de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Zij kunnen bepalen of u uw zorgverzekering in Nederland moet behouden. Dit doen zij op basis van een Wlz-onderzoek​. De uitslag van het onderzoek kunt u daarna naar ons mailen. Wij kunnen aan de uitslag van het onderzoek zien of u uw zorgverzekering kunt behouden.

Zorgtoeslag

Vergeet niet uw zorgtoeslag stop te zetten. U heeft zonder Nederlandse bassisverzekering geen recht meer op zorgtoeslag.

Vaccinaties

U kunt op de website van het Landelijk Coördonatiecentrum Reizigersvaccinaties controleren of u voor het land dat u gaat bezoeken vaccinaties nodig heeft. Wij vergoeden vaccinaties vanaf de aanvullende verzekering AV Compact als u kiest voor een gecontracteerde zorgverlener​.

Download App de Vakantiedokter

Met de Vakantiedokter-app heeft u tijdens uw reis altijd gratis toegang tot medisch advies.

​​
​​​​​​​​​​​​​​​​​​​