Phishing

Fraude via e-mail, telefoon of aan de deur

Phishing is een vorm van fraude. Criminelen ‘v​issen’ ​naar uw persoonlijke gegevens. Bijvoorbeeld naar uw bankrekeningnummer of andere persoonlijke financiële gegevens. Zoals creditcardnummers of wachtwoorden. Vervolgens gebruiken ze die informatie om via uw identiteit geld te stelen.

De criminelen gebruiken vaak valse e-mails

Een phishing e-mail ziet er soms betrouwbaar uit. De criminelen gebruiken bijvoorbeeld het logo van OZF. Of ze schrijven dat het om een groot probleem gaat. Zelden noemen ze u bij naam.

In phishing e-mails wordt vaak gevraagd om uw persoonlijke informatie

Soms moet u op een link klikken en uw gegevens invoeren. U wordt dan naar een nep-website gestuurd. Criminelen lezen dan ongemerkt met u mee.
​​​​​​​​​​​​​​

Geef nooit persoonlijke informatie door

Wij vragen u nooit om informatie over uw bankrekening, wachtwoorden of pincode. Ook niet om een foto van uw zorgpas. Niet via e-mail en niet via de telefoon. Ook niet op straat of aan de deur.

​​

Bescherm uzelf tegen phishing

  • ​Controleer wie de e-mail heeft verstuurd. E-mails van OZF eindigen op @ozf.nl of @e.ozf.nl.
  • Blokkeer afzenders die u niet vertrouwt. E-mails waarin gevraagd wordt om uw ervaring over OZF te delen, eindigen op @samr.nl.
  • Voer geen persoonlijke informatie in op vreemde websites. Klik niet op een link waar u uw gegevens moet invoeren. Gebruik hiervoor alleen Mijn OZF. Sla de link op in uw favorieten.

Wij maken ons sterk tegen internetcriminaliteit

Onze specialisten pakken internetcriminaliteit hard aan. Bijvoorbeeld door nepsites op te sporen. Onze beveiligingsexperts werken samen met andere verzekeraars en banken. Zo houden we elkaar op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Uw persoonlijke gegevens beveiligen we met speciale software. En we informeren u als er phishing plaatsvindt. Maar wees zelf ook scherp op verdachte e-mails en telefoontjes.

Heeft u een verdachte e-mail ontvangen van OZF of Achmea? ​

Of is er iemand bij u aan de deur geweest? Neem dan contact op met onze klantenservice​.

​​​

​Let op - ​Phishing sms

Sinds een aantal weken wordt er een ​phishing sms verstuurd, zogenaamd vanuit OZF. In de sms staat dat de openstaande premieschuld na meerdere herinneringen niet is voldaan en dat er geen betalingsregeling meer getroffen kan worden. De ontvanger wordt verzocht direct te betalen via een link. Deze SMS is niet door ons gestuurd. Wij vragen nooit per sms aan onze klanten om direct via een link te betalen. ​