Ziekenhuis - van behandeling tot rekening

 

Gaat u binnenkort naar het ziekenhuis? Of bent u pas geweest?

Een bericht over de ziekenhuisrekening krijgt u meestal veel later. Dit kan zelfs wel 10 maanden duren. Voor zorg in het ziekenhuis betaalt u eigen risico. 

Waarom stuurt het ziekenhuis de rekening niet eerder?

Het ziekenhuis opent een dossier als u voor het eerst een afspraak in het ziekenhuis heeft. Meestal duurt het dan nog een tijd voordat het ziekenhuis de rekening naar OZF stuurt. Wij krijgen 95% van alle ziekenhuisrekeningen gemiddeld binnen 10 maanden nadat een behandeling is gestart. Wij zijn met de ziekenhuizen in gesprek om dit proces te versnellen.

Eigen risico betalen over een ander jaar dan u verwachtte?

Op de website van de Nederlandse Zorgautoriteit (pdf)​ krijgt u een uitleg hoe het kan dat u eigen risico betaalt over een ander jaar dan u verwachtte.

Van behandeling tot rekening

In dit voorbeeld ziet u de weg van behandeling tot rekening. U leest wanneer u ongeveer een rekening kunt verwachten. En over welke periode u eigen risico betaalt. De startdatum bepaalt over welk jaar u het eigen risico betaalt.​

Wanneer krijgt u een rek​​ening?

​​​Van behandeling tot rekening (voorbeeld)
​Augustus 2017 - uw 1e afspraak

Het ziekenhuis opent uw dossier
U heeft een 1e afspraak in het ziekenhuis. Het ziekenhuis opent een dossier. De doorlooptijd van uw 1e dossier is 90 dagen. In dit voorbeeld loopt uw 1e dossier tot november 2017.​
​     ​​


​   November 2017 - een 2e dossier

Het ziekenhuis opent een 2e dossier​ 
Uw behandeling is nog niet afgerond. Daarom opent het ziekenhuis een 2e dossier. Dit 2e dossier sluit aan op de einddatum van het 1e dossier. De startdatum van dit 2e dossier is daarom in november. En de looptijd van uw dossier is 120 dagen. In dit voorbeeld loopt uw 2e dossier van november 2017 tot februari 2018.

Maart 2018 - geen afspraak, ook geen rekening

Het ziekenhuis opent een 3e dossier
Uw laatste behandeling was in februari 2018. Pas in oktober heeft u een nacontrole. Het ziekenhuis opent in deze tussenpersiode een 3e dossier van weer 120 dagen. In dit voorbeeld loopt uw 3e dossier van maart tot juli 2018. Uw 3e dossier is leeg. U bent niet in het ziekenhuis geweest. U hoeft daarom niets te betalen.

​​Mei 2018 - u krijgt een rekening

De rekening van het 1e dossier
Van uw 1e behandeling in augustus 2017 krijgt u in mei 2018 de rekening. ​U krijgt van ons een declaratieoverzicht warop u de zorgkosten en het eigen risico terugvindt. Log in met uw DigiD op Mijn OZF om het declaratieoverzicht te zien. Omdat de startdatum van dit 1e dossier in 2017 was, betaalt u eigen risico over het jaar 2017.

​Juli 2018 - een 4e dossier

Het ziekenhuis opent een 4e dossier
Voor de nacontrole in oktober opent het ziekenhuis een 4e dossier. Verdere controles zijn niet nodig. Het ziekenhuis sluit uw dossier 120 dagen later, eind oktober 2018.Oktober 2018 - u krijgt een rekening​

De rekening van het 2e dossier
Van uw vervolgbehandeling in februari 2018 krijgt u in oktober 2018 een rekening. Log in met uw DigiD op Mijn OZF om uw declaratieoverzicht te zien. Omdat de startdatum van dit 2e dossier in 2018 is, betaalt u eigen risico over het jaar 2018.

​Juni 2019 - u krijgt een rekening

De rekening van het 4e dossier
In juni 2019 krijgt u de rekening van uw nacontrole van oktober 2018. U krijgt van ons de ziekenhuisrekening. Log in met uw DigiD op Mijn OZF om uw ziekenhuisrekening te zien. De begindatum van het dossier bepaalt over welk jaar u het eigen risico betaalt. Voor de nacontrole is dat het jaar 2018.
 

​​​​​