Geneesmiddelenbeleid Achmea

Onze afspraken met uw apotheek

De apotheek geeft u meestal het goedkoopste merk mee van het geneesmiddel dat u nodig heeft. Hierover hebben we afspraken met uw apotheek. Uw apotheek kan 2 soorten afspraken met ons hebben: een IDEA-contract of een contract met preferentiebeleid (voorkeursbeleid).​

Hetzelfde medicijn in een ander doosje 

In het contract van uw apotheek staat wie het merk geneesmiddel kiest: wij of de apotheek. Dit gebeurt alleen als er meer merken zijn van hetzelfde geneesmiddel. U krijgt dan hetzelfde medicijn in een ander doosje. Het andere merk heeft precies dezelfde werking. U krijgt dezelfde dosis. En u neemt het op dezelfde manier in.

Bij een IDEA-contract kiest de apotheek het merk ​

Met de meeste apothekers hebben wij een IDEA-contract. Deze apothekers mogen zelf het merk van uw geneesmiddel kiezen. Hierdoor heeft u als patiënt meer mogelijkheden. Apotheken met een IDEA-contract vindt u met de Zorgzoeker. Als de apotheek een IDEA-contract heeft, staat dit erbij.

Bij een preferentiecontract kiezen wij het merk 

Bij andere apotheken krijgt u het merk mee dat wij kiezen. Deze merken vindt u op onze lijst met preferente geneesmiddelen (pdf)​. U ziet alleen de naam van de werkende stof, niet het merk. Zoekt u liever op merk of fabrikant? Gebruik dan Medicijnkosten.nl. Als het geneesmiddel niet leverbaar is, krijgt u een alternatief van dezelfde fabrikant. Uw apotheek weet om welke middelen dit gaat.

Als uw apotheek geen contract met ons heeft 

Een paar apotheken in Nederland hebben geen contract met ons. Bij deze niet-gecontracteerde apotheken moet u er zelf voor zorgen dat u het juiste merk krijgt. De apotheker mag elk merk kiezen. Maar u krijgt alleen een vergoeding voor merken op onze lijst met preferente geneesmiddelen (pdf)​. Let dus goed op of uw geneesmiddel op deze lijst staat. Bij deze apotheken moet u ook alle geneesmiddelen eerst zelf voorschieten.

Een ander merk betaalt u zelf 

Het kan zijn dat u liever een geneesmiddel van een ander merk gebruikt dan u van de apotheek krijgt. U betaalt het geneesmiddel dan zelf. Dit is zo bij elke apotheek. U krijgt wel een vergoeding als uw arts het medisch noodzakelijk vindt dat u het andere merk krijgt. Dat betekent dat uw arts alleen een bepaald merk veilig vindt voor uw behandeling. Uw arts schrijft dit op het recept. 

Onze afspraken leveren u voordeel op 

Omdat wij afspraken maken met uw apotheek en met fabrikanten, besparen wij op de kosten van geneesmiddelen. Dit voordeel ziet u terug in uw portemonnee:
  • Uw verzekeringspremie blijft zo laag mogelijk.
  • U betaalt de laagste prijs voor geneesmiddelen waarvoor een alternatief bestaat.
  • U betaalt minder eigen risico.
  • U betaalt de laagste eigen bijdrage​.

Ons geneesmiddelenbeleid verandert maximaal 1 keer per jaar, in december. De rest van het jaar staat u dus niet voor verrassingen.​​